Hosting veya barındırma, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.
İnternette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediği dosyaların saklanması gerekir. Web siteye ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.
Web hosting işini yapan yüzlerce firma ve her firmanın uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri vardır.
Fiyatı ve performansı etkileyen temel hosting özellikleri:
* depolama alanı * giriş ve çıkış bant genişliği * sunucu tipi (Windows,Unix) * veri tabanı desteği (MySQL, MSSQL, Access, ...)
Çeşitleride vardır. Shared Hosting, Co-Location,Reseller ve Dedicated Hosting. Shared hosting de bir sunucuda birden fazla domain barındırılabilir. Co-Location, Kendi sunucumuzu özel hazırlanmış Data Center larda yüksek hızda hizmet bağlantısı ile yayına açar. Dedicated, Sunucu ve bağlantı dahil tüm hizmetler firma tarafından karşılanır. Reseller Hosting de belli sayıda domain, disk ve bandwidth limitleri ile kullanıcıya sunulur.
Bilinmesi Gerekenler:
Öncelikle iki tip server var.Windows serverlar birde Unix(Linux) tip serverlar.Şimdi inceleyelim ikisini
Windows Serverlar: Windows Serverlarda PHP ve ASP çalıştırılabilir.Ama genelde hatta %100 e yakınında ASP tercih edilir .Kontrol paneli Plesk dir.Ayrıca ASP de veriler acess dosyalarına kaydedilir.Uzantı .mdb dir yani.Ancak windows serverlar sistemde birçok bug olduğundan ve permission(izin)lerin ayarlanması zor olduğundan pek tercih edilmemektedir.
Unix Serverlar: Unix serverlar PHP,Perl ve .C çalıştırılabilir.Ancak .c ve perl pek kullanılmıyor.Sadece sistemdeki buglardan yararlanarak root olabililmek için yazılmış kodlar(exploitler) genelde bu dillerde yazılıyor.Unix serverlar da herhangi bug yok sadece server sahibinin kullandığı yazılımlarda bug varsa problem çıkabilir.Bu yüzden unix serverlar datacenterların tercihi. PHP ve Perl dilindeki veriler mysql yazılımı sayesinde saklanır.Uzantılarıda .sql dir.